Kotimaa

Suomen lipun häpäissyt selittää tekoaan netissä

Kotimaa | Turun Sanomat 6.12.2012 14:57 |
Päivitetty 6.12.2012 15:46

Ulosteella sotkettu Suomen lippu ilmaantui moottoritien ylittävään siltaan Salon Hajalassa itsenäisyyspäivänä. Poliisi tutkii parhaillaan tapausta, mutta toistaiseksi tekijästä ei ole ollut varmaa tietoa.

Internetistä kuitenkin löytyy sivu, jossa tekijäksi ilmoittautuva henkilö selittää tekoaan. Hän kirjoittaa, että ymmärtää saattavansa saada sakkoja teostaan. Hän julistaa, että lain ei pitäisi antaa siniristilipulle parempaa suojaa kuin tavalliselle kansalaiselle. Tekijän mukaan Suomen kansalaiset turrutetaan lääkkeillä ja byrokratiaviidakko estää köyhiä menemästä töihin. Hän kritisoi myös aborttioikeutta.

Sivulta löytyy myös yksityiskohtaisia kuvia lipusta ja sen sotkemisesta. Tekijäksi ilmoittautuva henkilö ei paljasta tekstin yhteydessä henkilöllisyyttään.

Rikoskomisario Pertti Läksyn mukaan lippu oli aseteltu niin, että se näkyi moottoritietä Helsinkiin päin matkaaville. Lipusta ilmoittanut ohikulkija kertoi ensin poliisille, että lippu olisi poltettu. Poliisin päästyä paikalle kävi ilmi, että polttamisen sijaan lippu oli sotkettu ulosteella. Teon ajankohdasta poliisilla ei ole tarkkaa tietoa.

Läksy ei muista vastaavaa uraltaan.

– Outo tapaus kaiken kaikkiaan. Joku voisi sanoa, että pieni tapaus, mutta erikoinen silti. Toki lippuja on häpäisty aiemminkin, mutta aivan tällaista tapausta ei tule mieleen, Läksy toteaa.

Poliisin mukaan teon katsotaan täyttävän Suomen lipusta annetun lain kahdeksatta pykälää. Pykälän mukaan Suomen lipun turmelemisesta tai epäkunnioittavasta käytöstä voidaan tuomita sakkoihin. Sakkotuomion saa myös, jos näpistää yleisesti nähtäville asetetun lipun.

– Laissa on ihan tarkkaan määritelty seuraamukset, Läksy huomauttaa.

TS

TSTV - Uusimmat