Kotimaa

Valtaosa järjestäytyneiden jengien rikoksista ei selviä

Kotimaa | Turun Sanomat 15.4.2012 07:00 |

Valtaosa järjestäytyneiden rikollisryhmien rikoksista jää Suomessa selvittämättä. Keskusrikospoliisin mukaan erityisesti laittomaan velanperintään ja huumausaineisiin liittyvät rikokset jäävät helposti pimentoon.

Laittomassa velanperinnässä syynä on Krp:n rikoskomisario Jussi Oksasen mukaan osittain se, että suuri osa niistä liittyy rikollisten keskinäisiin velkoihin. Kiristyksen kohteiksi ovat joutuneet kuitenkin myös lakia noudattavat moottoripyöräkerhot, yritykset ja esimerkiksi rakennusvalvojat.

Oksasen mukaan tiedossa on myös useita tapauksia, joissa uhriksi joutuneet tai rikoksesta tietävät on peloteltu hiljaisiksi.

Suomen neljä keskeisintä rikollisjärjestöä ovat viime aikoina laajentuneet ja pyrkivät värväämään yhä uusia jäseniä. Yhteen pahamaineisimmista moottoripyöräkerhoista vuosia kuulunut turkulainen Antti Salminen, 50, arvioi, ettei kyse ole vain jengien itsensä kasvuhalusta. Kyse on yhteiskunnan tilasta.

– Suomessa jengien meno on vielä aika rauhallista verrattuna moneen muuhun maahan, mutta ilmiöhän tulee tänne, sillä Suomi on menossa samaan suuntaan kuin Yhdysvallat. Toisilla menee helvetin hyvin ja toisilla helvetin huonosti.

– Kyllä mun mielestäni tämä ongelma tulee pahenemaan jatkossa. Otteet kovenevat, mutta onhan se yhteiskuntakin koventunut, Salminen sanoo.

– Tuntuu, että tänä päivänä on äärimmäisen paljon joutilasta porukkaa. Ne tarttuvat hyvin syöttiin sitten. Ihmiset ovat airottomia soutuveneitä, menevät virran mukana vaan. Kerhosta he saavat jonkinlaisen henkisen kodin itselleen. Kai siinä kiinnostaa se veljeys, lojaalius ja yhteen hiileen puhaltaminen, hän pohtii.

Salmisen mukaan väkivaltainen perintä ei yleensä ulotu valtaväestöön.

– Eivät ne jätkät tavallisen matti meikäläisen oven takana käy. Tuota asiaa on ihan turha dramatisoida, Salminen sanoo.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat