Tiede

Lampaanluu paljastui 3700-vuotiaaksi

Tiede | Turun Sanomat 19.3.2012 05:27 |
Päivitetty 19.3.2012 05:33

Uusi tutkimuslöytö paljastaa, että Suomessa on hoidettu lampaita jo kivikauden lopulla. Tähän tulokseen on päätynyt MTT:n ja Turun yliopiston Finn Arch -hankkeen tutkimusryhmä, jota Suomen Akatemia rahoittaa.

Varmistus saatiin, kun jo 1930-luvulla Pohjanmaalta Ähtävänjokisuulta kaivettu sirpale lähetettiin Uppsalan yliopistoon radiohiiliajoitukseen. Tulokset saatiin vastikään: luunpala on 3 700 vuotta vanha.

MTT:n kotieläingenetiikan professori Juha Kantanen pitää löytöä merkittävänä.

– Kyseessä on vanhin Suomesta löytynyt kotieläimen luu ja ensimmäinen kivikautiseksi varmistettu kotieläinlöytö.

Kantanen arvelee, että lampaita ja nautoja on tuotu maahamme ainakin etelästä Viron suunnasta ja lännestä Ruotsista. Eläinten alkuperän selvittämiseksi tutkitaan myös Euroopan nykyeläinten perimää.

– Selvitämme, voidaanko nähdä historiallisia, kulttuurisia ja taloudellisia yhteyksiä Itämeren alueella, Kantanen kertoo.

Vaikka karjanhoidon on arveltu tulleen Suomeen jo 5 000 vuotta sitten, näin vanhoja luunpalasia ei uudessakaan tutkimuksessa löytynyt. Hankkeen arkeo-osteologi Auli Bläuer kertoo, että suuri osa näytteistä osoittautui oletettua nuoremmiksi. Karjanhoito saattaakin olla tullut Suomeen arvioitua myöhemmin.

LUE LISÄÄ TURUN SANOMIEN TIEDESIVULTA SUNNUNTAINA 18.2.2012.

TSTV - Uusimmat