Ruoka

Pöydän täydeltä tapaksia

Ruoka | Turun Sanomat 19.4.2012 03:30 |

Espanjasta Suomeen tulleet tapakset ovat pieniä ja mausteisia herkkupaloja, jotka ovat nopeita ja helppoja valmistaa. Perinteiseen tapaspöytään kootaan tuoreita raaka-aineita, joista useammat valmistuvat helposti ilman hellaa. Juustot, makkarat, oliivit ja äyriäiset ovat tuttuja makuja tapaksissa, samoin kuin erilaisissa öljyissä marinoidut ruoat.

– Tapakset tehtiin alunperin lasin päälle suojamaan juomaa. Niitä nautittiin erityisesti lounaalla, sillä täyttävät pikkupalat pidensivät päivällisaikaa, Raision aikuiskoulutuskeskus Timalissa opettajana työskentelevä Tomi Aho kertoo.

Tapaksia voi nauttia vaikka alkupaloina, mutta kun yhteen kokoaa tarpeeksi monta erilaista suupalaa, täyttävät ne helposti tyhjemmänkin vatsan. Ruojajuomaksi sopii hyvin kannullinen sangriaa, joka tehdään punaviinistä, sitrusvirvoitusjuomista ja runsaasta määrästä hedelmiä. Vaniljatanko ja kaneli antavat juomalle lisämakua.

Paistettua parsaa ja serranonkinkkua


2 rkl oliiviöljyä

6 viipaletta serranonkinkkua

12 parsatankoa

merisuolaa ja pippuria

aiolia tarjoiluun

Esilämmitä uuni 150 asteeseen. Aseta puolet öljystä uunivuokaan, johon parsat mahtuvat yhteen kerrokseen.

Puolita kinkku pitkittäissuunnassa. Leikkaa parsan puiset päät pois. Kierrä kinkkuviipale kunkin parsan ympärille. Aseta parsat vuokaan ja sivele öljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista parsoja esilämmitetyssä uunissa 10 minuuttia tai niin kauan, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta yhä kiinteitä.

Tarjoile parsat kuuman aiolin kanssa.

Aioli


3 suurta valkosipulinkynttä

½ tl suolaa

1–2 munankeltuaista

2 ½ dl oliiviöljyä

sitruunamehua halutessa

Paloittele valkosipuli ja hienonna se huhmareessa tasaiseksi tahnaksi. Sekoita joukkoon munankeltuainen. Lisää oliiviöljy aluksi tipoittain, sen jälkeen ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen.

Mausta halutessa sitruunamehulla ja tarjoile kylmänä. Öljyn sekoittamisessa voit käyttää vispilää tai käsivatkainta.

Meloni-chorizo- artisokkasalaatti


8 latva-artisokkaa

puolikkaan sitruunan mehu

2 rkl oliiviöljyä

1 cantaloupemeloni

200 g chorizomakkaraa

tuoretta rakuunaa koristeluun

Kastike:

3 rkl neitsytöljyä

1 rkl punaviinietikkaa

1 tl sinappia

1 rkl tuoretta rakuunaa

Leikkaa artisokista varret pois. Irrota uloimmat suomut ja tasoita piikikkäät kärjet. Kaavi veitsellä pohjan ja tyviosien tumanvihreä kuori. Sivele sitruunamehulla, jotta artisokka ei tummu. Vedä sokkaosa varovasti pois ja kaavi se lusikalla.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa paistinpannussa. Lisää artisokat ja kypsennä 5 minuuttia tai kunnes suomut ovat kullanruskeita. Ota pois pannulta ja siirrä tarjoilukulhoihin.

Halkaise meloni ja koverra siemenet pois. Kuutioi ja lisää jäähtyneiden artisokkien joukkoon.

Leikkaa makkara suupaloiksi ja lisää melonin ja artisokan joukkoon.

Laita kastikkeen ainekset kulhoon ja vatkaa. Kaada kastike juuri ennen tarjoilua salaatin päälle ja sekoita. Koristele rakuunan tai persiljan kanssa.

Sweetchili-ravunpyrstöt


24 jättikatkaravunpyrstöä

1 tuore punainen keskivahva chili

2 rkl rypsiöljyä

3 rkl sokeria

1 tl inkivääriä

1 valkosipulin kynsi

½ tl chilijauhetta

2 dl vettä

1 limen mehu

1 tl maizenaa

suolaa

Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna veitsellä. Laita kattilaan tilkka öljyä. Lisää chilit, sokeri, inkivääri, hienonnettu valkosipulin kynsi ja chilijauhe. Freesaa hetki, mutta älä ruskista.

Lisää vesi ja limen mehu. Kiehauta, suurusta ja jäähdytä.

Freesaa kuoritut ravunpyrstöt pannulla kevyesti. Lisää sweetchilikastiketta ja jäähdytä. Lisää suolaa maun mukaan. Tarjoile ravunpyrstöt vihreän salaatin kanssa.

Pinaatti-crostini


200 g pinaattia

1 hienonnettu sipuli

4 lastua pecorino- tai parmesanjuustoa

4 viipaletta patonkia

oliiviöljyä

Freesaa hienonnettu sipuli ja pinaatti pannulla, mausta. Paahda patonkiviipaleet ja sivele ohuelti olliviöljyllä. Laita kunkin patonkipalan päälle lusikallinen pinaattia ja koristele pecorino-lastulla.

Marinoitua Manchego-juustoa

250 g Manchego-juustoa

Marinadiin:

¾ dl hunajaa

¾ dl brandya

1 tl rouhittua tähtianista

koristeeksi tähtianista

Leikkaa juusto suupaloiksi kannelliseen purkkiin.

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kaada marinadi juustopalojen sekaan purkkiin. Laita mukaan tähtianiksia koristeeksi.

Sulje kansi, kääntele ylösalaisin ja anna marinoitua jääkaapissa noin vuorokauden verran. Juustoja voi nauttia tapaksina esimerkiksi marinoitujen oliivien, serranokinkun, marinoitujen simpukoiden tms. kera tai sellaisenaan hyvän maalaisleivän kanssa.

Mojo picon – tulinen punainen paprikakastike


4 punaista paprikaa

½ tl juustokuminaa

2–4 valkosipulinkynttä

1–2 punaista chiliä

½ tl merisuolaa

2 ½ dl oliiviöljyä

pieni pala kuivahkoa vaaleaa leipää

etikkaa maustamiseen

Hienonna tehosekoittimessa paprikat, juustokumina, valkosipuli, chilit, oliiviöljy ja suola tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä tai vaaleaa leipää ilman kuorta. Mausta etikalla. Kaada pinnalle oliiviöljyä.

Sinisimpukat valkoviinissä


1 kg eläviä sinisimpukoita

1 pilkottu sipuli

1–2 valkosipulin kynttä

2 dl kuivaa valkoviiniä

50 ml vettä

musta- ja valkopippuria, suolaa

kermaa

yrttejä maun mukaan (esim. rosmariini, tilli, salvia, timjami, persilja)

Pese simpukat hyvin ja poista simpukan ”parta”. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa kunnes ovat kullanruskeita.

Lisää viini, vesi ja mausteet. Anna liemen kiehua hiljalleen muutama minuutti. Lisää simpukat ja peitä kannella. Ravista kattilaa silloin tällöin.

Anna simpukoiden kiehua kovalla lämmöllä 2–3 minuuttia. Kun simpukat ovat auenneet, lisää loraus kermaa.

Aseta keitetyt simpukat syvälle lautaselle. Kaada liemi simpukoiden päälle ja tarjoile heti runsaan silputun persiljan kanssa. Tarjoile simpukoiden kanssa tuoretta patonkia.

Feta-paprikatapakset


12 pientä viipaletta vaaleaa leipää

tilkka oliiviöljyä

3 murskattua valkosipulinkynttä

Fetatahna:

2 dl ruokajugurttia

2 rkl ranskankermaa

200 g fetajuustoa

1 paprika pilkottuna

1 valkosipulinkynsi

ripaus sokeria

mustapippuria

Kumoa jugurtti kahvisuodattimeen ja anna valua puolisen tuntia. Sipaise leiville oliiviöljyä ja murskattua valkosipulia. Paahda viipaleita uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Murskaa fetajuusto kulhoon ja lisää sekaan valutettu jugurtti, ranskankerma, pieniksi kuutioiksi pilkottu paprika, murskattu valkosipuli ja mausteet. Tarjoa tahna leipien päällä.

Siiderietanat


1 l kuivaa siideriä (voi olla myös valkoviiniä tai alkoholitonta valkoviiniä)

4 rkl sitruunanmehua

suolaa ja pippuria

20 kpl etanoita

85 g voita

2 rkl vehnäjauhoja

2 ¼ dl smetanaa

115 g valkoisia herkkusieniä

Esilämmitä uuni 110 asteiseksi. Kaada siideri ja sitruunamehu isoon ja matalaan kattilaan. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

Lisää etanat ja kypsennä. Nosta ne keitinliemestä uunivuokaan. Laita etanoiden päälle 2 rkl voita, peitä vuoka foliolla ja pidä etanat lämpimänä.

Kiehauta etanoiden liemi ja keitä puoliksi kokoon. Sekoita 2 rkl voita ja vehnäjauhot keskenään ja painele lusikalla tahnaksi. Vatkaa tahna vähitellen liemeen, kunnes seos on sakea ja tasainen. Sekoita smetana joukkoon ja hauduta 5–10 min.

Laita etanat takaisin kattilaan ja kuumenna pari minuuttia. Sulata voi paistinpannussa ja lisää sienet, hauduta sekoittaen pari minuuttia. Lisää sienet etanoiden sekaan. Siirrä tarjoiluastioihin.

Gazpacho


5 tomaattia

1 kurkku

1 vihreä paprika

1 sipuli

2 rkl persiljaa

1 murskattu valkosipulin kynsi

2 dl tomaattimehua

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl etikkaa

1 tl paprikajauhetta

musta- ja valkopippuria myllystä

suolaa

Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Kuori kurkku ja leikkaa kuutioiksi. Silppua sipuli pieneksi ja silppua persilja hienoksi. Lisää nämä, valkosipuli, tomaattimehu, oliiviöljy, etikka ja mausteet tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaiseksi.

Tarkista suola ja maku. Terävyyttä ja tulisuutta voit lisätä ripauksella tabascoa. Tarjoile keitto kylmänä ja keiton lisukkeena hienoksi silputtua sipulia, paprikaa, tomaattia ja paahdettuja leipäkuutioita omissa astioissa tarjoiltuna.

Marinoidut oliivit


500 g valutettuja oliiveja

6 valkosipulinkynttä puristettuna tai hienonnettuna

1 rkl korianterin siemeniä kevyesti murskattuna

1 rkl fenkolin siemeniä kevyesti murskattuna

6 tuoretta timjamin oksaa hienonnettuna

4 tuoretta rosmariinin oksaa hienonnettuna

1 appelsiinin mehu ja kuoriraaste

oliiviöljyä

VIVI WIHANTO